,,Erg veel respect voor alle zeilers die dit weekend alles gevaren hebben”, stelde wedstrijdleider Frouk Segaar na afloop van de 70e editie van het Alkmaar Open. Want het was redelijk onstuimig geweest, wat er voor zorgde ervoor dat slechts een beperkt deel van het toch al wat karige veld uiteindelijk aan alle zeven manches had meegedaan.
Want het was wel eens drukker geweest op het water van het Alkmaardermeer. Vorig jaar waren er negentig boten, in de jaren daarvoor werd zelfs de honderd gehaald, om over een verder verleden nog maar te zwijgen. ,,Maar ja we hadden te maken met een combinatie van vakantie, negatieve publiciteit met betrekking tot het water en dus ook nog lastig zeilweer”, somde Segaar op.
Aan dat eerste kon weinig gedaan worden. De regionale vakanties zijn laat en dat is iets wat ook volgend jaar een probleem zal zijn. ,,En daardoor hadden we bijvoorbeeld maar twee Lasers bij de inschrijvingen. Die hebben we helaas af moeten bellen, want er moeten minimaal vijf boten van start gaan.” Ook de Solo-klasse -vorig jaar nog met vijftien- ontbrak. Die reden was vervelender. Via facebook was binnen die klasse een verhaal de wereld in geholpen dat het jaarlijkse zeilevenement zou worden afgelast in verband met overmatige plantengroei in het water. ,,Daar hebben we wel op gereageerd en uiteindelijk hebben zij het stuk ook aangepast, maar toen was het kwaad al geschied.”
En het bleek allemaal inderdaad nogal mee te vallen. ,,We hebben er helemaal geen last van gehad dit weekeinde.”
En dan was er nog het weer. Altijd onvoorspelbaar in Nederland. Maar ondanks slechte voorspellingen voor zaterdag viel dat eigenlijk ook heel erg mee. ,,We hebben uiteindelijk zes races gevaren en nog drie sprintwedstrijden, die samen als een race tellen. We hebben alleen de middagrace op zaterdag moeten afgelasten, maar op zondag hebben we die ingehaald. Het waaide behoorlijk, maar zeker niet extreem. Wel vlagerig. Maar het Alkmaardermeer is nu eenmaal lastig zeilwater. Er zijn veel diepe geulen, waardoor je te maken hebt met moeilijke golfslag.”
Het zorgde ervoor dat een flink deel van de twaalfvoetsjollen een deel van de wedstrijden aan zich voorbij lieten gaan. Waardoor de extra prijs,’De beer van het Meer’ niet naar een van de zeilers uit die klasse ging, maar naar zeiler uit de Vrijheidsklasse. ,,Normaal gaat die speciale prijs naar de klasse die best vertegenwoordigd is, maar we hebben er nu wat anders tegen aangekeken en de Vrijheid was zeker de klasse die het meest positief eruit stak. Het mooie is dat er veel jonge koppels in zeilen, die vaak hun kinderen mee hebben genomen naar de wedstrijd en zo voor een hele leuke sfeer zorgden.”
De jeugd was - mede door de vakanties - wat spaarzamer van de partij. ,,Daar hadden we helaas twee vervelende ongelukjes en konden er maar een paar alles varen. Veel zijn ook nog wel heel jong.”
De dip in belangstelling heeft het enthousiasme van het organisatiecomité (’allemaal kanjers’) zeker niet getemperd, besluit Segaar. ,,We gaan vol goede moed weer verder en hebben sowieso nog een paar mooie evenementen voor dit jaar op de agenda staan.”
Winnaars: 12voetsjol: Hans Reijers. Vrijheid: Boekel/Tesselaar. Draak: Mart ten Harmsen van der Beek. Valk: Fred Schaaf. Regenboog: Ron Zwart. Splash: Thom Jansen. Optimist: Merel de Vries.

Door Robin Kaandorp.